Ahhoz, hogy egy termék polcra vagy a webshopba kerülhessen, hosszú út vezet. Ezeken fogunk most végigmenni, hogy minél tisztább képetek legyen a különböző folyamatokról.
- A kezdeti szakaszban felmérjük, hogy mire van igény, esetleg hol van piaci rés, mely terméktípusok azok, amiket szívesen használnátok, és mire lenne szükségetek.
Kutató csapatunkkal elkezdjük összegyűjteni azokat az anyagokat, amelyek a formula struktúráját képezhetik. Ez keretet ad nekünk a további lépésekhez. A kötelező elemekkel kezdjük, mint az emulgeátor, a tartósítószer, a kelátképző, a nedvesítőszerek, zselésítők. Ezek mind olyan technikai összetevők, mely nélkül a hatóanyag önmagában mit sem ér. Sőt, egy rosszul megválasztott „közegben” a hatóanyagok sem tudnak érvényesülni, a hatásuk elveszne, és így a kész formula semmit sem érne. Tehát, ezek a segédanyagok fontosabbak, mint elsőre gondolnánk.
Amikor ezeket az anyagokat válogatjuk, fontos szempont, hogy ezek mind
- káros anyagoktól mentesek legyenek,
- lehetőleg bőrazonos és hidratáló hatásuk is legyen,
- segítsék a hatóanyagok felszívódását.
- mindezek mellett kellemes bőrérzetet biztosítsanak ragacsos, tapadós, feszülő, „kukacosodó” hatások nélkül!
- Fontos tehát, hogy ezek az anyagok ne csak funkcionális segédanyagként szolgáljanak, mint ahogy azt általában az olcsó kozmetikumokban a hordózó anyagok teszik. Ezen kívül figyelünk az alapanyag forrására, hogy azok
- megújuló energiaforrásból származzanak,
- környezetbarát és ártalmatlan anyagok legyenek,
- erőszakmentes
- az alapanyagok előállításánál környezetbarát technológiákat használjanak!
Ezek az irányvonalak kellőképpen leszűkítik a teret, amikor egy adott alapanyag kiválasztása mellett döntünk.
- Összeszedjük azokat az aktív hatóanyagokat, melyek a termék főszereplői lesznek és megfelelő vázra építve a lehető legjobban tudják majd érvényesíteni jótékony tulajdonságaikat. Ők a kozmetikai vitaminok, peptidek, különböző kivonatok, molekulák, vegyületek.
- Anyagbeszerzés A fenti elvek mentén megkeressük azokat a zöld, nemzetközi, prémium alapanyaggyártó cégeket, akik biztosítani tudják az elvárt feltételeinket. Ezek az alapanyaggyártók az anyagokkal együtt megküldik nekünk a hivatalos dokumentációkat, biztonsági adatlapokat, technikai adatlapokat, klinikai vizsgálatok eredményeit és laboreredményeket, melyekkel szakembereink elkezdhetik az érdemi munkát, számításokat, teszteléseket.
- A tesztelési időszakban több prototípus is készül. Ezeket különböző szempontok alapján vizsgáljuk meg:
- Kompatibilitás: a vegyészmérnök megvizsgálja, hogy ez egyes anyagok mennyire kompatibilisek egymással, biztonságos-e a felhasználásuk.
- Stabilitás: ezen a ponton azt vizsgáljuk, hogy mennyire ellenálló a formula a különböző környezeti hatásokkal szemben, mennyire változik idővel az állaga, színe, textúrája, illata.
- Mikrobiológia: Ezen a ponton egy akkreditált laboratórium vizsgálja, hogy megfelelnek-e a formulák az Európai Unió jogszabályaiban lefektetett mikrobiológiai tisztaságnak.
- Challange teszt: ezeken a teszteken pedig röviden azt vizsgálják a laborban, hogy ha a formulákat különböző bacilusokkal szennyezik, akkor mennyire ellenálló a tartósítószerünk hatékonysága. Ebből tudunk következtetni a szavatossági időre is.
Amikor ezekkel megvagyunk, akkor a hatékonyságot és felhasználói élményt vizsgáljuk, míg a kör leszűkül 1-1 végleges darabra.
- Amikor elkészültek a végleges prototípusok, minden termékhez az alapanyagokhoz kapott dokumentációkat összevetve elkészül a formulák egyedi 50 oldalas termékinformációs dossziéja, melyet jogszabályban rögzítve csak vegyészmérnök készíthet el. Ez a dokumentáció kötelezően tartalmazza a formula receptúráját, az alapanyagok beszerzési forrását, a biztonsági értékelését, bonyolult számításokat, különböző hivatkozásokat kutatási eredményekről. Tartalmazza a vizsgálati jegyzőkönyveket és laboreredményeket. A vegyészmérnök megvizsgálja, hogy a termék csomagolása biztonságos-e és a címkén megfelelően fel vannak-e tüntetve a kötelező elemek.
- Ezzel párhuzamosan zajlik a dizájn tervezése, melynek illik összhangban lenni a termék belső értékeivel. A csomagolás tervezésnél is fontos szempont volt, hogy
- azok lehetőség szerint környezetbarát anyagokból készüljenek
- újrahasznosíthatóak legyenek,vagy már újrahasznosított anyagokból készüljenek
- Elkezdődik a gyártás az üzemben, mely szigorú higiéniai előírásoknak kell, hogy megfeleljen. Nóri, a biomérnökünk és gyártásvezetőnk felügyeli a folyamatokat.
- hogy minden alapanyag megfelelő körülmények közt van tárolva és felszabadítja azokat
- minden alapanyag megfelelő hőmérsékleten és megfelelő technológia mellett kerüljön formulába
- megfelelő pH értéket mutasson a formula
- A gyártási folyamat végén, ha megtörtént a minőségellenőrzés, indulhat a termék töltése az üvegcsékbe.
- A megtöltött üvegcséket címkézzük és dobozoljuk.
- Elkészítjük a gyártási naplókat, melyben rögzítjük az alapanyagok forrását és hogy minden rendben zajlott a gyártás alatt.
- ELKÉSZÜLTEK A TERMÉKEK mehetnek a raktárba, majd onnan a webshopba és a polcokra.